Viltolyckor undviks med rätt ljus

Viltolyckor är en allt för vanlig företeelse i Sverige. Visst beror det för det första på att vi har mycket obebyggd mark och kör mycket bland skogsvägar. Men att tro att viltolyckor bara sker i skogsmiljö är förstås också nonchalant. Rådjur, till exempel, trivs bra i städerna. Här tipsar vi om hur man kan undvika viltolyckor.

Precis som att många verkar tro att reflexer räcker för att undvika olyckor som fotgängare är det en minst lika stor myt att man kan undvika viltolyckor genom att ”vara lite extra på sin vakt”. Många tror dessutom att det räcker med att kolla efter varningsskyltar för vilt.

Belysning kan vara avgörande

Det är ett alldeles för vanligt inslag i våra medier. Viltolyckorna är många och få verkar vara utrustade för hur man ska undvika dem på bästa sätt. Därför kommer här några tips på hur du som förare kan göra för att undvika olyckor och minimera skador vid eventuell konfrontation.

För det första är det viktigt att tänka på att inte köra av vägen. Många reagerar nämligen vid att väja, istället för att först bromsa. Det är bättre att försöka bromsa först och sedan väja. Annars kör du av vägen. Djuret blev kanske inte skadad, men vem vet vad du krockar med när du kör av? En kvinna i Ronneby lyckades väja för viltet, men hamnade själv på sjukhus när hon körde av vägen. Bromsa först – väj sen.

Ha rätt belysning på din bil. Kör du mycket i mark där det finns vilt är det desto viktigare. Fundera över om extraljus kan vara en idé för dig. Du får mycket bättre uppsikt och har då längre tid att reagera, ifall djuret redan står på vägen och inte bara hoppar fram.

Lita inte bara på skyltarna. Djuren anpassar sig inte efter våra skyltar, förstås. Självklart ska du vara vaksam hela tiden vid ratten, även där det inte är viltskyltat. Däremot kan du hålla extra koll på säsongen. Många viltolyckor sker under september-oktober. Men även när älgkon lämnar sin kalv kommer du kunna se kalven irra runt på vägarna under sommarmånaderna.