Så byter du däck och fälg själv

Att byta däck själv kan göra att man sparar massor av pengar. Och det är varken tungt eller krångligt så länge man vet hur man ska göra.

 

pexels-photo-327236Att byta däck eller fälgar kan låta tungt och krångligt, men faktum är att det är något som är otroligt bra att kunna. Vid byte till vinter- eller sommardäck eller efter en punktering eller olycka kan man spara mycket pengar om man sköter däckbytet själv. Behövs nya delar kan man enkelt hitta dem på exempelvis https://www.dack365.se/falgar/vara-falgar. I en undersökning som Norran har gjort byter de flesta bilägare i Norr- och Västerbotten däck själv, medan bilägare i Stockholmsregionen åker till en däckfirma. Detta tros bero på att det i Stockholmstrakten finns ett större antal däckfirmor och mer konkurrens, vilket pressar ner priserna. Bor man inte i stan kan det därför vara förmånligt att sköta däckbyten själv, då dessa ändå sker årligen i samband med att perioden för vinterdäck inträder mellan den 1 december till den 31 mars.

 

Såhär byter du däck själv – steg för steg

 

  • Börja med att parkera bilen på ett stabilt och plant underlag.
  • Se till att bilen står stilla genom att lägga i en växel och dra åt handbromsen. Enligt Expressen kan man med fördel använda stoppklossar för att förhindra rullning.
  • Lossa bultarna på hjulen innan bilen ska hissas upp, med fälgkorset ordentligt på plats. Om bultarna sitter hårt – använd smörjmedel.
  • Använd en garagedomkraft för att hissa upp bilen om alla däck ska bytas, eller den lilla domkraft som följer med bilen om enbart ett däck ska bytas.
  • Ta av de gamla däcken, och sätt på de nya. Enligt Metro bör man ha som regel att sätta de bästa däcken bak. Lyft däcken med ryggstyrkan och jobba så nära bilen som möjligt för att undvika skador.
  • Dra åt bultarna ordentligt, men inte hårdare än att du inte kan lossa dem.
  • Åk till en mack och kolla så att trycket på däcken är korrekt. Passa på att dra åt bultarna igen efter några mils körning, för att säkra att de sitter på plats.
  • Glöm inte att förvara däcken på ett säkert och rent ställe. Däck bör alltid förvaras upphängda eller plant liggande för att inte slitas eller börja rulla.