Reflexer är en falsk trygghet

Många som använder reflexer är invaggade i en falsk trygghet då man tror att de är bättre än vad de egentligen är. Det är viktigt att man är noga med hur bra ens reflex är och kontinuerligt kollar dem innan användning inför den mörkare säsongen.

2277996-kvallspromenadDet finns mycket man kan göra för att se till så både trafikanter och bilister får det säkrare på vägarna och runt omkring. Som bilist kan man välja Xenon lampor som är mer kraftfulla och ger bättre och bredare ljus, och som trafikant är det viktigt att man gör allt i sin kraft att visa att man finns. Det är ett samarbete där både trafikant och bilist måste samarbeta för att vara uppmärksam. Många som väljer att promenera med reflex gör det med en falsk trygghet då man inte kollat reflexen och med det tror den avger en reflex som den kanske inte gör. I en artikel från Göteborgs Posten går det att läsa att det är en otroligt stor skillnad när det kommer till reflexer, och här kommer några tips på avd man ska tänka på:

• Se upp med för små reflexer. En reflex ska vara minst 15 kvadratcentimeter för att synas tillräckligt. Är den mindre ska man se till att ha flera.

• Se upp med nötta och repiga reflexer. Reporna gör att de reflekterar sämre.

• Är du tveksam till hur bra dina reflexer fungerar, gå in i ett mörkt rum och lys på dem med ficklampa. Jämför mot en ny.

• Sätt gärna reflexer längst ut på armarna och benen så bilförare kan se hur du rör dig. Då förstår de snabbt om du går, springer eller cyklar.

Tipsen i Gp.se kommer från Katarina Bokström på Trafiksäkerhetsorganisationen NTF. Som förälder ger denna bild en stor väckarklocka när man ser hur dåligt ens barn syns när de leker.