LED-lampor på bilen

Det finns flera fördelar med att ha LED-lampor på sin bil – och det var exakt det som Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura insåg och det var just därför som de i fjol fick Nobelpris i fysik.

681505-classic-carAtt ha rätt lampor på sin bil kan rädda liv, speciellt under våra mörka vintrar här uppe i Norden när bilens strålkastare behöver lysa upp under dålig sikt – och det var just detta som fick fjolårets Nobelpristagare att fokusera på att skapa LED-lampor med blått ljus. Det blå ljuset behövs nämligen för att skapa vitt ljus, vilket är precis det ljus som finns i marknadens bästa strålkastare idag. Och man ska inte tro att detta är en ny uppfinning, nej, LED-lamporna med blått ljus uppfanns redan på 1980-talet men det är först nu som uppfinnarna fått sitt pris. Till tidningen auto motor & sport svarar Tadashi Arashima på frågan vad fördelen med LED-lampor på en bil är:

Det viktigaste är att de sparar energi. Därför kan du till exempel minska storleken på batteriet, då blir bilen lättare vilket sänker förbrukningen och minskar utsläppen. Jag tycker bilindustrin ligger efter lite när det gäller att använda LED-tekniken, men LED-användningen kommer öka väldigt snabbt

läs hela intervjun genom att klicka här.

Arashima säger även att han tror att man snart kommer se en ökning vad gäller just LED- teknik i bilar och att denna ökning kommer ske väldigt snabbt, dock kan han inte säga exakt när detta kommer att ske. Idag är det exempelvis främst halogenstrålkastare och xenon som används i bilar. Men eftersom att LED-strålkastare faktiskt ger fem gånger bättre ljus än vanliga strålkastare är det dock mycket troligt att det blir som Arashima förutspår. Dock kommer man nog inte att se ljuset fem gånger starkare eftersom att det finns EU regler som begränsar bilarnas styrka på strålkastarna – och vi vill ju faktiskt inte blända en bilist i en mötande bil.

Kort om LED-ljus

  • LED-lampor sparar energi och förbrukar 70 procent mindre energi än glödlampor.
  • LED-lamporna har 20 gånger längre livslängd.
  • LED-lampor kan användas för kommunikation mellan bilar eftersom att ljus faktiskt innehåller data vilken kan skickas likt principen med fiberoptik.