Inbrotten ökar i Sthlm

Drabbats av inbrott det senaste året? Då är du inte ensam, statistiken visar att bostadsinbrotten i Stockholm har ökat markant de senaste åren. Som tur är finns sätt att skydda sig. Här är några enkla tips.

Att drabbas av inbrott blir allt vanligare i storstäderna, men det är Stockholm som den största ökningen av bostads- och garageinbrott skett visar nya siffror. Speciellt tydlig blir ökningen nu under vinterhalvåret då tjuvarna kan ta sig in i bostäderna i skydd av mörkret, vilket också gör att det är nu som tjuvarna har sin högsäsong så att säga. Vad som dock är aningen illavarslande är att inbrotten till 60-70 procent utförs av kriminella ligor från områden såsom Balkan, Sydamerika och gamla Östeuropa. Tjuvarna åker alltså hit tillfälligt och genomför sina inbrott och stöldgodset forslas sedan utomlands vilket försvårar för polisen att både få fatt i sakerna som stulits och gripa personerna som begått brotten.

”Tjuvarna slår helst till på dagtid när du är ute på tillfälliga ärenden eller på jobbet. Hus och lägenheter som står tomma under längre perioder är ofta att sämre alternativ för ligorna.” – läs mer här.

Så skyddar du dig mot inbrott

Det finns inga mirakelgarantier för att du och din bostad ska slippa drabbas av inbrott, men det finns saker du kan göra för att göra ditt hem mindre attraktivt för tjuvarna att göra inbrott i. Till exempel kan det vara bra att se över dina lås hemma, både ytterdörr och garagedörr såväl som fönster och balkong- eller altandörrar bör vara försedda med ordentliga låsanordningar. Sedan kan du även se över om det finns grannsamverkan i ditt bostadsområde och tänka till kring om det kan vara en god investering att skaffa ett hemlarm.