Halt väglag och dålig sikt

????????????????????????????????????????Det är just nu ett mycket halt väglag i hela landet och SMHI har de senaste veckorna kommit ut med regelbundna varningar till bilförare runt om i hela landet. Det som gör att det blir ett halt väglag kan beror på olika saker, men denna månad har det berott på att det kommit mycket snö samtidigt som temperaturen har varit någorlunda mild. Då skapas det is under snön varpå det är enkelt att slira. Trafikverket arbetar dygnet runt för att göra vägarna säkra men det är omöjligt att kunna salta och snöröja samtliga vägar på en och samma gång – därför är det viktigt att förare även har en kunskap på hur väglagets ska hanteras.

Utöver det hala väglaget som varit över hela landet har det även kommit många viltolyckor, främst i de norra länen, rapporterar Folkbladet här. Uppgifterna kommer från polisen och som tur är har inga människor skadats (än) men dessvärre många djur. Vad man ska göra för att undvika viltolyckor är att köra långsamt och försiktigt, dessutom är det viktigt att se till så bilen är ordentligt skyddad med bästa utrustningen. Nu under vintern när det är mycket mörkt är det viktigt att ha koll på bilens lampor. Det kan vara av värde att byta ut de till nya, läs mer om detta på http://www.ljusbolaget.se/. På en sida från Trafikverkets hemsida här det att läsa om hur du hanterar körning på halt väglag, bland annat säger man som följer:

– Det är naturligtvis viktigt att kunna hantera sin bil, men det ger i sig ingen full garanti för att du klarar riskfyllda situationer när de väl dyker upp. Den framgångsrikaste strategin är därför, så långt det är möjligt, att inte försätta sig i riskfyllda situationer och istället ta det säkra före det osäkra

Med det sagt kan en läsa av att det bästa är att om möjligt undvika körning ifall SMHI gått ut med en varning.  Dessutom kan du hos Trafikverket läsa hur gör för att säkra din bil, med allt från bilens lampor till bildäcken.