Garagebelysning och stöldsäkerhet

Har du ett garage du mekar mycket i? Då behöver du förmodligen tänka på att belysningen verkligen är så skarp och bra som krävs – för att det ska gå att se alla detaljer och bli lättare att fixa fel och liknande. Vad är det bra att tänka på kring garagebelysningen och stöldsäkerheten?

 

garage mekDe allra flesta garage behöver lite mer kärlek, inte minst ett sådant som du använder för att meka, måla i och allmänt pyssla med olika saker som kräver god belysning och verktyg. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur central takbelysning kan ge ett platt och slätstruket ljus, något som passar utrymmen där en skön atmosfär inte är det primära. Arbetsljus är i stället ljuset du behöver, särskilt om du använder garaget mycket. Det kan till exempel vara led-lysrör i tak och i hörnet mellan tak och vägg för att rummet ska bli väl upplyst. Sedan bör takbelysning helst kombineras med riktade ljus av olika slag och ljuskällor på lägre nivåer, som arbetslampa över arbetsbänken och riktade spotlights mot verktygsväggen, om det finns en sådan.

En stark taklampa kan blända i ögonen och göra ögonen överansträngda samtidigt som väggarna inte blir tillräckligt belysta, något som kan få rummet att kännas mindre.

Att hålla koll på inbrottstjuvar i garage

Ett garage behöver dessutom skyddas, inte minst om du har en BMW som står där, det är ofta rattar eller andra delar stjäls från dessa bilar. I en artikel i NWT går det att läsa hur bildelar kan kosta upp till 150 000 kronor att ersätta. Det är alltså bra att har riktigt stöldsäkra dörrar. Ibland kan det dock vara så lättlöst som detta:

 

Vid 10-tiden på lördagen upptäckte en person på Kungsholmen att en man satt och sov i en bil med motorn igång – det visade sig att han stulit den kort dessförinnan – Mitti