Driva eget åkeri

Att driva ett eget åkeri kan vara din väg till att aldrig vara sysslolös igen. Du har alltid jobb på gång och med bristen på lastbilschaufförer som finns idag så kommer du att vara eftertraktad. Det kommer alltid finnas en marknad för transporter och bud av olika slag och genom att specialisera dig kan du nischa din verksamhet till spetskompetens inom olika områden som kemikalier, mjölk, paketleverenser och mycket annat.

Branschen skriker efter lastbilschaufförer med yrkesbevis och kompetens att köra de långa och tunga transporterna. Det behövs folk till de dagliga leveranserna till butiker och lager, och det behövs även folk till de längre transporterna av gods. Lastbilschaufför är ett yrke med många variationer och arbetstider, allt ifrån dagliga bestämda rutter med kontorstider till att köra internationellt runt Europa lastning och lossning. Långväga transporter inom landet är också vanligt. Alla lastbilsjobb handlar inte om långtradare, det kan även gälla lastmaskiner i dagbrott och inom skogsbruk och gruvdrift. Lastbilschaufförer inom byggbranschen finns också när det gäller material och schaktning av jordmassor. Även snöröjning använder sig av lastbilschaufförer så med ett lastbilskörkort står du aldrig sysslolös.

Starta eget

Vill du starta eget så ta en funderare på vad du vill att just din firma ska göra. Vilka transporter vill du åta dig? Långväga eller dagliga rutter? Leveranser av material och schaktning av jordmassor i byggbranschen? Du kanske hellre vill köra budbil eller leverera mindre gods som inte kräver en stor lastbil? Flera varukedjor använder sig av utkörning av varor och detta kan kanske vara ditt område, vare sig du vill starta eget eller vara anställd. Fundera även på vilken bolagsform du ska ha om du vill starta eget: enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag.

Med egen firma kommer du att få lägga en hel del tid på administration, bokföring och annat kontorsarbete så du kan behöva ett fungerande hemmakontor. Här kommer en lista på några saker du kan behöva då:

 • Dator med bra lagringskapacitet
 • Skrivare
 • En bra revisor
 • Ett kontor eller hemmakontor
 • Massor med avsatt tid för administration
 • En plan och en budget
 • Kapital för inköp
 • En fordonspark
 • Arbetskläder
 • Skyddsutrustning till fordonen
 • Yrkesbevis
 • Utrustning till fordonen

Det är bara ett axplock av allt man behöver men mycket ter sig naturligt efter hand så länge man ser till att ha sitt yrkesbevis, sina körkortsbehörigheter och att man är noga med att följa alla lagar och bestämmelser. En digital körjournal kan också vara väldigt smidigt att ha vare sig det är långtradare eller mindre budbil.

Lagar och regler att hålla koll på

När det gäller transporter är det en del att känna till. Det ska transporteras på ett bra och säkert sätt i säkra fordon med en chaufför med rätt behörighet. Chauffören ska också hålla ordning på sina körtimmar och ska bilen köras långt får två chaufförer dela på tiden för att hålla bilen i rullning. Att chauffören tar sina pauser och inte kör mer än reglerna säger är väldigt viktigt. Du hittar reglerna hos Transportsyrelsen för kör- och vilotider bland annat. Utöver chaufförens körtimmar och vilotid är det även en del utrustning som alltid ska befinna sig i en lastbil, som brandsläckare och reflexväst bland annat. Genom att ha koll på bestämmelserna undviker du onödiga böter.