Det syns på lacken

Hur ser man att en bil är från Polen? Det syns ”polacken”. Så lyder det gamla välanvända skämtet. Men vad betyder skämtet egentligen? En professionellt utförd lackering på en bil skiljer sig mycket från en amatörmässigt utförd lackering. Det är ett så pass finessberoende hantverk att det till och med finns ett VM i billackering – och Sverige har en chans att vinna. 

Att skapa den perfekta ytan är ett hantverk som definitivt kräver sin mästare. Därför anordnar Abu Dhabi ett yrkes-VM och Sverige ställer upp en kandidat till att bli världsmästare i billackering. En billackering har många olika moment som är mer eller mindre svåra. Det är inte bara den rätta utrustningen som skapar en snygg laackering. Det är känsla, bedömningsförmåga och uthållighet som krävs för att bli världsbäst i lackering.

Svårt att lacka bilen?

Många tänker sig att det inte kan vara särskilt svårt att lacka en bil och gör det förmodligen hemma i garaget. En med bra bilvana ser dock tydligt på en gång ifall bilen har en professionellt utförd lackering eller om det är en själv som satt på sig hängselbyxorna. Det finns både enklare och svårare moment som kräver noggrant fokus och bra bedömningsförmåga. Olika moment kommer avgöra vem det är som vinner VM i billackering, där en sak de bedömer är tjockleken på skikten. Det, menar yrkesverksamma, är en av de tuffaste utmaningarna.

Andra saker att ta hänsyn till är förstås nyansen. Vill man göra det själv är det en av de svåraste sakerna för en amatör, eftersom även proffsen tycker det är svårt att behandla olika färger som torkar olika snabbt. Ska man göra det själv krävs rätt verktyg, som kompressor, slipklossar – men även skyddskläder och handskar. Något så litet som enskilda dammkorn kan göra att det syns att det är en amatör som utfört lackeringen.

Vi håller tummarna för att Sverige går vinnande hem och skänker förstås också en extra tanke till alla de yrkesverksamma som varje dag arbetar i verkstäderna med att få det där perfekta resultatet bara ett proffs kan åstadkomma!