Den mest populära beg-bilen

Om svensken själv får välja, då väljer hen helst en grå Volvo när det är dags att köpa en begagnad bil. Detta trots att biltillverkaren Volvo numera ägs av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group.

Enligt rapporten Sverigebilen, sammanställd av bilförmedlaren Kvd.se, bytte ungefär 200 000 bilar ägare i Sverige under perioden oktober 2013 – mars 2014. Av dessa var nästan en femtedel Volvo-bilar, och en tiondel Volkswagen-bilar. Världens idag största biltillverkare, Toyota, hamnar först på tredje plats, tillsammans med Audi och BMW. Den andra svenska biltillverkaren, SAAB kommer på en delad fjärdeplats tillsammans med Ford. I andra änden av skalan hittar vi GMC, General Motors avdelning för bl.a. pickups och stadsjeepar. Endast en bil av detta märke bytte ägare under den undersökta perioden.

Det sammanlagda värdet av de sålda begagnade bilarna uppgick till 22 307 128 400 kronor. 27 % av bilarna var grå, och 20 % var svarta. Andra populära färger är silver och vitt. Sammantaget står gråskalan för hela 71 % av begagnatförsäljningen i landet.

Regionala skillnader

Den region i Sverige där flest begagnade bilar köptes var Stockholm. Kanske spelar den relativa närheten till Gotland in, eftersom det är där som begagnade bilar är billigast. Gotlänningarna, å sin sida, är de som köper begagnade bilar i minst utsträckning. Detta är kanske inget som förvånar, eftersom underökningen är gjord på länsbasis. Gotlands län har minst antal invånare i riket, och Stockholms län har flest.

Något som kanske däremot förvånar en aning är att bilarna är dyrast i Norrland. De dyraste bilarna som säljs av en privatperson till en annan säljs i Norrbottens län, och de dyraste begagnade bilarna som säljs av bilhandlare säljs i Jämtlands län. Kanske har det något att göra med att bilarna som säljs i norr har något starkare motorer. Skillnaden i snitthästkrafter är dock inte lika dramatisk som när det kommer till pris.